PS technikák – Ceruzarajzok készítése Photoshopban

Mindenki gondolt már arra legalább egyszer, hogy bárcsak gyönyörűen tudna rajzolni. Ha a tökéletes rajztudás technikáját nem is tudom átadni, de egy egyszerű módszert mutatok arra, hogyan lehet tökéletes ceruzarajzokat létrehozni a Photoshop programban. Egy ilyen kép létrehozásához elég tényleg pár egyszerű dolog és néhány perc munka. A többi már csak rajtad és a kísérletező kedveden múlik.
Keress egy képet egy régi öregített papírról amit alapnak fogsz használni. Kell egy olyan ecset, amelyik a ceruzavonalak mintázatát utánozza. Keress egy jó képet, amely szerinted jól mutatna ceruzarajz formájában, (vagy amit “le szeretnél rajzolni”). Ezután viszonylag egyszerűen készíthetsz hasonló képeket, vagy akár akvarelleket is.

 

Amire szükséged lesz:
  • egy kép, amit lerajzolsz
  • egy öregített papír képe
  • egy szinesceruza ecsetkészlet PS-hez
  • kb. 25 perc munka

 

01. Készítsd elő az alapot

Nyiss meg a Photoshopban egy új dokumentumot, legyen mondjuk 1920 x 1080px. Töltsd ki valamilyen színnel és adj neki egy kis textúrát. Ehhez válaszd ki a Filter/Filter Gallery… menüpontot, ezen belül pedig a Texture/Texturizer lehetőséget. A panelen állítsd be a következő értékeket. Texture: Canvas; Scaling: 75%; Relief: 3; Light: Top Right.

02. Adj hozzá egy textúrát

Keress egy képet, amely valamilyen régies papírt vagy pergament ábrázol, és megfelelően nagy a képed alapjául. Illeszd be az alap fölé egy külön rétegre, aminek az áttetszőségét állítsd át 75%-ra. (Opacity:75%)

03. Illeszd be a képet és maszkold

A kiválasztott képet, amit szeretnél megrajzolni, szintén helyezd egy külön rétegre a többi fölé. Én egy kicsit radírral elmostam a széleit is, ezzel azt értem el, hogy a kész kép sokkal inkább ceruzarajznak tűnik és sokkal valószerűbb lett a végeredmény. Nyomd meg a D billentyűt, hogy alapra állítsd (fekete-fehér) az előtér és háttér színeket. Menj a Layer/Layer Mask/Hide All menüpontra. Ezzel tulajdonképpen elrejtetted a képedet, mégpedig úgy, hogy maszkká alakítottad. Ekkor a rétegek panelen a kép mellett megjelenik egy fekete színű háttérmaszk ikon.

04. Kezd el a “rajzolást”

Mielőtt elkezdenél „rajzolni”, az X billentyű lenyomásával cseréld fel az előtér-háttér színeket. Erre azért van szükség, mert ahol a fekete maszkra fehérrel rajzolsz, ott válik majd láthatóvá a kép. Válaszd ki a ceruza hatású ecsetedet, és kezd el szépen kétirányban satírozni a képet, mintha színes ceruzával „sraffoznád”. Ha van digitális táblád, akkor a nyomásérzékenység beállítása miatt még életszerűbb lesz a hatás. Ha nincs, állítsd be a szerkesztőpanelen az ecset áttetszőségét kb. 30%-ra. Így többször kell átmenned rajta és ezzel megint csak azt éred el, mintha tényleg ceruzarajz lenne a kép.

05. Néhány plusz tipp

Hogy növeld a valószerű hatást, egy plusz rétegre rajzolj egy kis árnyalást a kép egyes részeire. Tölts le néhány vízfesték ecsetkészletet is, aminek a segítségével ugyanígy készíthetsz akvarell festményeket is. Ja, és gyakorolj, gyakorolj, tudod ez sosem elég.

 

0 válasz erre "PS technikák - Ceruzarajzok készítése Photoshopban"

Minden vélemény számít!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hogyan tanulhatsz?

Pár évig mi is a hagyományos, írásos-képes videós anyagokkal oktattunk, de szerettük volna ezt hatékonyabbá tenni.
Így a frissített tanfolyamaink minden leckéje élő szöveges magyar nyelvű  oktatóvideókból áll.

Minden jog fenntartva! © , D-kreatív webműhely.
top