Webdesign vagy webfejlesztés? Melyiket válasszam?

Mi a kettő között a különbség? Melyik a keresettebb és melyikkel lehet jobban keresni? Melyik passzolna nekem? És egyáltalán kell választanom?
webdesign tervezés

Ha valaki olyan kérdezi, aki nem annyira járatos a webes iparágban, én is gyakran azt válaszolom, hogy webdesigner vagyok. Ez egy jó és általános kifejezés arra, amivel az ember foglalkozik, így a laikusok is könnyebben a helyére tudják ezt tenni.

A tervezés és a fejlesztés két eltérő foglalkozás, amelyek más-más feladatokat és más-más digitális készségeket követelnek meg. Arra a kérdésre, hogy: – A tervező és a fejlesztő nem ugyanazt csinálja? – mégsem lehet egyértelműen nem a válasz. Mégpedig azért, mert bár eltérő feladatok tartoznak az egyik vagy a másik területhez, a határok ma már sokszor elmosódnak. A másik pedig az, hogy nem feltétlenül kell csak az egyik vagy a másik mellett dönteni, pusztán csak a tévhitekre hagyatkozva. Mielőtt azonban megszabadulnánk a kialakult sztereotípiáktól, nézzük meg mi a hivatalos.

Webdesigner

A webdesigner az az alak, aki egy ötletet vagy akár egy történetet kidolgozva, elmesélve, elkészíti a weboldal vizuális tervét. Teszi ezt úgy, hogy a látvány mellett ügyel az úgynevezett felhasználói élmény (UX) kialakítására is. Odafigyel arra, hogy az oldal könnyen használható, egyértelmű felépítésű és emellett a használójának szórakoztató is legyen. Kialakítja az arculati elemeket, mivel az arculat sokszor az új oldallal együtt változik, vagy még nincs is meg. Ezzel együtt természetesen az ehhez szükséges nyomdai anyagokat is elkészíti. Reklámokat tervez. Bannereket, hirdetési kampányok anyagait, hírleveleket készít, mivel minden az értékesítésről szól. A munkája során tanulmányozza és követi a trendeket, használja a különféle tervezési elveket és tervezési struktúrákat. Képes megcsinálni az alap sitebuild feladatokat is, mivel ért a HTML/CSS programozáshoz.

Amikhez jó, ha ért egy webdesigner:

 • Grafikai szoftverek használata mint pl. az Adobe Photoshop, az Illustrator vagy az Affinity Photo és Designer
 • Vektorgrafika, logó és arculattervezés, nyomdai előkészítés
 • Színelmélet
 • Tipográfia
 • Weboldal tervezési elvek
 • Felhasználói élmény (UX) tervezés
 • A legújabb tervezési trendek.
 • Alap sitebuild (HTML/CSS)
 • Marketing

Webfejlesztő

A webfejlesztő elsődleges feladata, hogy a webdesigner által megtervezett oldalt működő formába öntse, magyarul a vizuális terveket lekódolja. A fejlesztők két csoportba oszthatók Front-end és Back-end fejlesztőkre.

A Front-end fejlesztők a weboldal böngészőben megjelenő formáját készítik el a három fő webes programnyelvet használva, ezek a HTML, a CSS és a JavaScript (JS). Ezekkel a nyelvekkel a fejlesztő egy teljes értékű webhelyet hozhat létre, amelynek minden funkciója működik. Ez tulajdonképpen az oldal szerkezetének a kialakítását, a képek beillesztését, a különböző típusú tipográfia és betűtípus családok alkalmazását, az esetleges animációk végrehajtását, az oldalak kapcsolatának kialakítását jelenti.

A Back-end fejlesztők azok, akik elkészítik a weboldalak azon részét, amelyek a kiszolgáló adatait és kéréseit kezelik. A weboldal általában back-end szolgáltatásokat igényel, ha dinamikus adatokat használ. Ez azt jelenti, hogy ha a felhasználók személyes adatokat, pl. egy Felhasználói Fiók létrehozásához szükséges adatokat tartalmazó űrlapot küldtek el, vagy egy bejegyzést hoztak létre a blogoldalra, akkor az ilyen adatok kezeléséhez és feldolgozásához általában adatbázisra is szükség van. A szerveren levő adatbázissal a kapcsolatot speciális, úgynevezett szerver oldali programnyelvekkel lehet létesíteni. Ilyenek pl. a PHP vagy az ASP.NET. Az adatbázisok lekérdezéseit, adatainak feldolgozását pedig a MySQL nyelv használatával lehet elvégezni. A Back-end folyamatokat tehát általában az úgynevezett magasabb szintű programnyelvekkel lehet működésre bírni

Egy webfejlesztő néhány feladata:

Front-end-fejlesztő

 • A tényleges webes felület felépítése, amelyen keresztül a felhasználó használhatja a webhelyet.
 • Alap programnyelvek ismerete (HTML/CSS/JavaScript)
 • Verziókezelő eszközök használata (Git/GitHub) Ez segít visszalépni a projekt egy korábbi, “megszakadt” verziójához, ha erre szükség van.
 • A különféle webes keretrendszerek és a JavaScript könyvtárak használata
 • Az különféle interaktív funkciók kialakítása a back-end fejlesztőknek

Back-end-fejlesztő

 • A honlap háttérben futó folyamatainak létrehozása olyan nyelvek használatával, mint pl. a PHP és a MySQL.
 • Webes alkalmazások létrehozása
 • Adatbázis kezelés ismerete
 • Verziókezelő eszközök használata (Git/GitHub)

Ezek alapján elég jól elkülöníthető és különböző feladatok tartoznak a webdesigner és a webfejlesztő szakmákhoz. Ám míg az egyes webes szakemberek szakosodnak, vagy bizonyos területekre sokkal jobban koncentrálnak, sokan elmossák a különböző területek közötti határvonalakat és a másik terület munkafolyamatait is képesek elvégezni a munkájuk során. Lehet, hogy a legtöbbet a vizuális tervekkel dolgoznak a különféle grafikai programokat használva, de ismerik a kódolás alapjait is, és minden nehézség nélkül létre tudnak hozni egy működő oldalt. Vagy éppen masszív tudással rendelkeznek a Front-end fejlesztésben, de simán elkészítenek egy webtervet, mivel ismerik a grafikai részt és a tervezési elvekkel is tisztában vannak.

Ez a kereszt tudás nagyon hasznos lehet, mivel ez nem csak piacképesebbé teheti az adott szakembert, de az a vizuális tervező, aki megérti, hogyan készülnek a weboldalak, jobban fel tudja ezt használni a tervezés során is. Hasonlóképpen egy olyan webfejlesztő, aki ismeri a tervezés alapjait és a vizuális kommunikációt, intelligens döntéseket hozhat a projekt kialakítása és tervezése folyamán is. Az ilyen szakembereket hívják Full-stack fejlesztőknek.

Hogyan legyél Full-stack fejlesztő?

Full-stack fejlesztők azok, akik jól ismerik a fent említett fejlesztési területeket. Ez azt jelenti, hogy ha ilyenné akarsz válni, képesnek kell lenned felépíteni egy weboldalt a semmiből. Megvizsgálni, majd elkészíteni a teljes tervezést, a háttéranyagok feldolgozásától egészen a teljes webhely elkészítéséig, a háttérfolyamatok programozását is beleértve. Alapvető ismeretekkel kell rendelkezned a tervezés és a felhasználói szokások terén, ismerned és használnod kell az alap programozási technológiákat. Ez egyébként nem jelenti azt, hogy szakértőnek kell lenned az összes programnyelvben. Ma már nagyon nehéz szakértővé válni, ugyanúgy, ahogy nem lehet csak egy nyelvet használni szakértő szinten, mivel ez is kevés. Az alap technikák és nyelvek mindennaposak, a többi technológia viszont nagyon gyorsan változik, így ezekkel nehéz lépést tartani. Tanuld meg az alapokat és ha a tervezésben vagy pl. a Font-end fejlesztésben már jó a tudásod, fejleszd az ismereteidet a magasabb szintű programnyelvekben is.

Felejtsd el a sztereotípiákat

Nézzünk meg néhány olyan tévhitet, amely sok esetben előkerül a különböző területek kapcsán.

1. Programozni tanulni nehezebb, mint tervezést tanulni

Van aki úgy gondolja, mivel a fejlesztés magában foglalja a magasabb szintű programozást is, sokkal nehezebb tanulni, mint a tervezést. Mások a tervezést nehezebbnek érzik, mivel úgy vélik, hogy ez több veleszületett (nem tanult) képességet, pl. kreativitást igényel.

Valójában ha a semmiből indulsz, minden új készség elsajátítása kihívás lesz. A webfejlesztés és a webes tervezés természeténél fogva nem kevés kihívást jelent majd, de ezt csak az erősségeid és gyengeségeid határozzák meg. Hogy ezen a területen mit érsz el és meddig jutsz, az csak a saját elhatározásod és hozzáállásod függvénye.

2. A tervezőknek nem kell kódolni

Éppen ellenkezőleg, a webes tervezők HTML és CSS kódot írnak. És néhányan még a CSS előfeldolgozókat is használják, mint a Sass vagy a LESS, vagy éppen JavaScript kódokat is írnak.  Vannak olyan tervezők, akik nem kódolnak, ilyenek pl. akik szakosodva nyomdai előkészítéssel, vagy csak grafikai tervezéssel foglalkoznak. A legtöbb Webes tervező azonban ma már a HTML és a CSS használatával át is alakítja a terveit működő prototípusokká.

3. A fejlesztők jobban keresnek mint a tervezők

Tény, hogy a webprogramozók és általában a szoftverfejlesztők jól keresnek. Azonban azt, hogy ezt a szintet elérd mindenképpen kell néhány év tapasztalat, mivel kezdő fejlesztőként nem lesz egyből kiugróan magas a fizetésed. Viszont szerintem csak tervezéssel ma már elég nehéz boldogulni. Igaz egy jó tervező egy nagyobb cégnél jól kereshet, de az elvárások is egyre inkább nőnek a webes szakemberekkel szemben is. Ha saját vállalkozásban gondolkozol, akkor pedig nincs is nagyon más választásod, mint minél képzettebbé válni.

Ha érdekel ez a téma,
ezt imádni fogod

Indítottam egy levél sorozatot, a Kreatív Hétindítót, amiben tervezésről, grafikáról és marketingről van szó. Meg motivációról, vállalkozásról és egy csomó hasznos tudnivalóról.

Ez tulajdonképpen egy olyan oktatóanyag, amiért mások simán pénzt kérnek 🤫

Ha szeretnéd ezeket megkapni csak két kattintás, leíratkozni róla pedig még egyszerűbb, (mert az a csak egy)