Photoshop vs Illustrator

Számtalan különbség van a két program között, és mindig ment a vita arról, hogy melyik a jobb. Szerintem nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az egyik vagy a másik, ezért vagy azért….
Az Adobe termékcsalád két nagyon népszerű programjáról beszélünk, és bár sok hasonló funkciót lehet találni bennük, alapvetően mindegyik más feladattípusra jó. Végezzünk akkor most mi is egy kis összehasonlítást.


Az első Photoshop verzió 1990-ben jelent meg az 1.0 verziószám alatt.

Felhasználása: Pixel alapú grafikákhoz

Kik használják? Főként művészek

Munkaterülete: Egy rajzvászon

Az első Illustrator verzió 1987-ben jelent meg az 1.1 verziószám alatt.

Felhasználása: vektor alapú grafikákhoz

Kik használják? Főként grafikai tervezők

Munkaterülete: Multi (több) rajztábla

 


További eltérések

Nagyítás

Amíg a Photoshop esetében már 300%-os nagyításnál is homályossá és pixelessé válik a kép, addig az Illustratornál 900%-on is tűéles marad. Ez ugye a vektorgrafika egyik sajátosságából adódik, hogy a grafika minőségromlás nélkül nagyítható bármekkora méretűre, mivel itt a rajzelemeket matematikailag pontosan meghatározott formákból (görbék, négyszögek, sokszögek, körök, ellipszisek és egyenesek) építjük fel.

Munkaterület, rétegek

A munkaterület kapcsán már említettük, hogy a Photoshopnak egyetlen rajzvászna lehet, míg az Illustrator esetében akár több rajztáblával is dolgozhatunk. A másik különbség, hogy míg a Photoshop programban csak a rajzvásznon belül dolgozhatunk, addig az Illustrator programnál akár a rajztáblákon kívül is.
A rétegkezelésben is vannak alapvető különbségek. A Photoshopban csak egyetlen objektum lehet egy rétegen, míg az Illustratorban több is.

Munka

A Photoshopban a kijelölés terület alapú, az Illustratorban objektum alalpú. A Photoshopban a vágómaszk az objektum alatt van, az Illustrator esetében pedig az objektum felett. A Photoshopban csak egy művelet vonható vissza a CTRL + Z billentyűkombinációval, az Illustratorban több is. Az előbbi esetében ugye a több művelet visszavonására a CTRL + ALT + Z billentyűkombináció szolgál, az utóbbinál a visszavonható műveletek száma a beállítástól függ.

Színtárak

Mindkét program esetében lehetőség van arra, hogy egyéni színeket vegyünk fel a színtárakba. (Swatches) Viszont amíg a Photoshop esetében ezt egy másik kép megnyitása esetén is megtaláljuk, addig a Illustrator esetében eléggé bosszantó lehet, hogy ezek a felvett színek rendre eltűnnek.
Ennek az oka, hogy a színtárak a Photoshopban a programhoz köthetők, az Illustratornál pedig az adott dokumentumhoz. Illustrator esetében ha azt szeretnénk, hogy a felvett szín minden dokumentumban elérhető legyen, akkor mentenünk kell. Ezt a jobb oldali panel menü, Save Swatch Library As ASE… menüpontjában tehetjük meg, majd ha szükséges az Open Swatch Library/Other Library… menüpontból tudjuk betölteni.

És hogy melyik a jobb?

Azt mindig az adott feladat dönti el, de szerintem nyugodtan megegyezhetünk egy döntetlenben.

Logótervezéshez

Mindkét program használható, de az Illustrator vektoros formátuma sokkal jobb a későbbi utómunkákhoz és egyéb szükséges verziókhoz. A Photoshop bittérképes grafikáit a későbbiekben nem lehet átméretezni minőségromlás nélkül, és az esetleges módosítások is nehezebbek, így itt mindenképpen az Illustrator a jobb választás.

Webdesign-hoz

Itt már szorosabb a verseny, bár sok tervezőnek egyértelműen a Photoshop az elsődleges választás. Nem szabad azonban megfeledkezni az Illustrator azon erősségéről, hogy könnyen hozhatunk létre vele újrahasznosítható összetevőket, szimbólumokat, amelyeket aztán könnyen módosíthatunk is. Egy kicsit még a Photoshop vezet itt, de ha ide vesszük a drótváz tervezést is, aminek megint csak az Illustrator a nyertese, már nem ennyire egyértelmű a dolog.

Digitális művészethez

Abszolút döntetlen helyzet, mivel itt az határozza meg a helyezést, hogy milyen típusú illusztrációról van szó. A tiszta, grafikus illusztrációk esetében az Illustrator a nyerő, de a fotó alapú reklámgrafikák esetében már a Photoshop lesz a befutó.

A lényeg, mindig az adott munka határozza meg az eszközválasztásunkat és azt, hogy mikor melyik programot használjuk.

2018-05-22

0 válasz erre "Photoshop vs Illustrator"

Minden vélemény számít!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hogyan tanulhatsz?

Pár évig mi is a hagyományos, írásos-képes videós anyagokkal oktattunk, de szerettük volna ezt hatékonyabbá tenni.
Így a frissített tanfolyamaink minden leckéje élő szöveges magyar nyelvű  oktatóvideókból áll.

Minden jog fenntartva! © , D-kreatív webműhely.
top