Érdekességek a tervezéshez – A látás

Általánosságban úgy tudjuk, hogy a szemünk információkat küld az agyunknak, amely feldolgozza azt. Az igazság azonban az, hogy az agyunk által szolgáltatott információ nem teljesen egyezik meg a látott képpel, mivel az agyunk folyamatosan próbálja értelmezni a látottakat.

A becslések szerint másodpercenként mintegy 40 millió ingert befogadó agy igyekszik ezekből az információkból valami értelmes egész dolgot összeállítani, felhasználva a tapasztalatainkat, és ezért néha sajnos becsap bennünket. A legrégebbi optikai csalódást létrehozó ábra (Franz Müller-Lyer alkotta 1889-ben) nagyon jól példázza ezt.

 

A látszat ellenére a két egyenes hossza tökéletesen egyforma

 

Még néhány optikai csalódást előidéző ábra

 

Ha figyelmesen nézzük, úgy tűnik mintha az ábra részei folyamatosan forognának

 

A kép olyan, mintha a kék színű sávok sokkal mélyebben lennének, mint a sárga és fehér színűek

 

Ez az utóbbi jelenség az úgynevezett kromosztereopszis, amelynek a lényege, hogy bizonyos színek használatakor az egyiket közelebb levőnek látjuk, mint a másikat. Ez a jelenség a kék és a piros szín együttes használatánál a legerősebb.

 

 

 

Szövegeknél ne használd!

Vigyázzunk azonban, mert ez a színkombináció olvasáskor nagyon megterheli az szemünket, ezért a kék-piros, vagy a zöld-piros színkombinációkat ne használjuk szövegekhez!

 

 


 

Még néhány érdekesség, amit jó tudni a tervezésnél

  • Az agyunk igyekszik mintákat keresni, hogy gyorsabban fel tudja dolgozni a látott ingereket. Az ingerületek feldolgozásának felgyorsítása érdekében néha még ott is mintákat vél felfedezni, ahol nincsenek is.
  • Sokkal inkább a periférikus látásunkat használjuk a dolgok lényegének felismeréséhez, mint a centrálisat.
  • A tapasztalataink és az elvárásaink határozzák meg azt, hogy hogyan böngésszük az internetes oldalakat, hogy hova nézünk először, mit hol keresünk.
  • Azt feltételezzük hogy az egymás közelében levő dolgok összetartoznak. Ha egy fotó és egy szöveg egymás mellet vannak, automatikusan egymáshoz tartozónak véljük őket.

Felhasznált képek:

2017-05-06

0 válasz erre "Érdekességek a tervezéshez - A látás"

Minden vélemény számít!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hogyan tanulhatsz?

Pár évig mi is a hagyományos, írásos-képes videós anyagokkal oktattunk, de szerettük volna ezt hatékonyabbá tenni.
Így a frissített tanfolyamaink minden leckéje élő szöveges magyar nyelvű  oktatóvideókból áll.

Minden jog fenntartva! © , D-kreatív webműhely.
top