Tökéletesség a tervezésben. Ez miért nem a jó irány?

Bármilyen hihetetlen, de ha a tökéletes tervezés a célod, akkor elég rossz irányba haladsz, ez ugyanis sokkal több problémát okoz, mint amit megold. A tökéletesség feladása viszont nem azt jelenti, hogy ez egyenlő lenne egy rossz végeredménnyel, vagy silány projekttel.

Tökéletes tervezés nem létezik. Ha tervező vagy fejlesztő vagy, akkor már valószínűleg tudod, hogy a projektek tökéletesítésére irányuló törekvések jócskán meghosszabbíthatják a befejezéséhez szükséges időt. Mindig lesz egy utolsó elem, amin gyorsan javítani kellene, vagy még bele kellene tenni a projektbe és az is meghatározhatatlan, mit nevezünk tökéletesnek.

Ha kezdő vagy, és még nincs ilyen tapasztalatod, akkor pedig gyorsan felejtsd el azt a törekvést, hogy minden projektet tökéletesre kell fejleszteni, mivel csak úgy osztható meg.

Tudom, ez sokak szerint elég merész kijelentés, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy bárkit is arra bíztatnék, a silány is jó lesz.

Viszont az a fajta perfekcionizmus, amivel sokan megküzdöttünk, nem jó irány, mivel ez sokkal több problémát okoz, mint amennyit megold.

Kezdő tervezőként folyamatosan azzal a gondolattal küzdünk, hogy minden munkánknak, amit kiadunk a kezünkből egyből tökéletesnek kell lenni, hiszen ha nem így van az már kudarc. Pedig ha körülnézel a közvetlen környezetedben, – és bökj rá bármire, – semmi sem tökéletes. Vagy mert elromolhat és néha el is romlik, vagy mert mindenki más és mindenkinek mások az elvárásai, aminek megint csak lehetetlen megfelelni. Bármi ami körülvesz bennünket abból semmi sem tökéletes, hiszen mindig van legalább egy dolog, amin javítani lehetne.

Emiatt aztán a „tökéletes” definícióját is elég nehéz meghatározni. Hiszen mitől lesz valami tökéletes és nem csak kiváló?

A tökéletesség árt a fejlődésnek

Ha azt szeretnénk, hogy minden tökéletes legyen és csak akkor legyen piacra dobva is, valószínűleg semmink sem lenne. Ezért miközben egy projekten dolgozol, mindig próbálj meg inkább kreatívnak, problémamegoldónak lenni, mind perfekcionistának. Merj kísérletezni, ötletelni és hibázni is, de soha ne akarj tökéletes lenni

„A kreativitás feltalálás, kísérletezés, növekedés, kockázatvállalás, szabályok megszegése, hibák elkövetése és szórakozás.” – Mary Lou Cook

Miért káros a tökéletesség?

A tökéletes tervezésre való törekvés egyszerűen nem kedvez a célok elérésének. Mert nagymértékben növelheti a projekt költségeit és idejét. És mert folyamatos frusztrációt okoz, tervezői és megbízói oldalon is.

A projekt kezdeti szakászaban sokkal inkább célravezető az „elég jó” mentalitás, hiszen a tökéletességre való törekvés nem visz közelebb a célok megoldásához, a legegyszerűbb megoldás keresése viszont igen. Nem beszélve arról, hogy a kezdeti szakaszban általában nincs visszajelzésed a projektről, hogy ez mennyire működőképes és hogy a felhasználók hogyan fogadják. Aztán azt veszed észre, hogy a munkád 60%-a az apró részletek finomításával telik és csak a maradék 40%-ban foglalkozol a tényleges célok megvalósításával.

A tökéletesség gyakran láthatatlan

Sajnos ez is gyakori, mivel az a plusz idő, amit valaminek a tökéletesítésével töltöttél, legtöbbször észrevétlen marad és nem érzékelhető. Mert észre sem veszik az extra erőfeszítéseid, vagy nem látták a projekt korábbi verzióját és nincs megfelelő összehasonlítási alapjuk. 

Tökéletesség a munkában
StartupStockPhotos képe a Pixabay -en.

Tökéletességre való törekvés = halogatás

A perfekcionizmusnak ez a másik nagyon gyakori velejárója.

– Majd akkor vállalkozom, ha már tökéletes lesz a tudásom, …a gazdasági helyzet, …az időzítés.
– Még nem tökéletes, ha így megmutatom, mit fognak szólni hozzá.

De valami mindig lesz, ami nem lesz tökéletes. Ha erre vársz ahelyett, hogy belekezdenél, akkor sohasem fogsz elindulni.

Mikor sok évvel ezelőtt az első tanfolyamomat elindítottam, a tananyag kb. negyede volt kész. Megvoltak a témakörök és a leckék tervezete is, illetve hogy mit szeretnék átadni, de az anyagok és az oktatóvideók nagy része sehol sem volt. Emlékszem, az első tanulók már csinálták a tanfolyamot, miközben ezerrel készítettem a leckéket.

Persze ebből kívülről semmi sem látszott és az anyag sem volt emiatt összecsapott, vagy kevésbé kidolgozott. De ha akkor halogatok, lehet sosem indítom el a D-kreatív oktatást.

A kiválóságra törekedj, ne a tökéletességre

Ha következetesen arra törekszel, hogy értéket adj és ez kapja a prioritást a munkádban a tökéletes tervezés megvalósítása helyett, a megrendelőid is hálásabbak lesznek. Az ügyfélnek ugyanis sokkal jobb, ha egy könnyen használható és érthető, az üzleti célok elérésére összpontosító projektet adsz át neki, mint egy olyan műalkotást, ami nem hoz hasznot.

Már nem olyan korszakban élünk, amikor a projektek késése elfogadhatónak tekinthető, ugyanis a pontos határidők betartása és a sebesség a vállalkozások egyik legfőbb erőssége a versenytársakkal szemben. Ebben a helyzetben meg kell tanulnunk elengedni azokat a dolgokat, hogy a csodálatos terveinket olyan bosszantó dolgok korlátozzák, mint a határidők, a költségvetés és a megrendelők akadékoskodása 🙂 .

A tökéletesség feladása nem egyenlő a rossz projekttel

Ha nem próbálsz meg minden részletet tökéletessé tenni, és ehelyett a legfontosabb kulcselemekre koncentrálsz, akkor ezek a kulcselemek nemcsak jól kidolgozottak lesznek a projektben, hanem sokkal korábban be is fejezheted az adott munkát. Magyarul sokkal produktívabb lehetsz, aminek több előnye is van.

  1. a weboldal korábban is elindítható
  2. a webhely pénzt termel.
  3. korábban kapod meg a visszajelzéseket, amikkel a kezdeti szakaszban még könnyebb fejleszteni

A legfontosabb következtetés tehát az, hogy az egyszerű megoldás jobb, mint a tökéletes megoldás és az egyszerű tevezés jobb, mint a tökéletes tervezés.

– Rendben, de hogyan valósítsuk meg ezt a megközelítést? kérdezheted joggal.

Oszd erre a két csoportra a feladataid, fontosak és részletek

A fontosak azok a prioritást élvező dolgok, mint a célok elérése, vagy az alapfunkciók felépítése. A részletek pedig a néhány alap dolog kicsit részletesebb kidolgozása. De vigyázz, mert részletek kidolgozása általában rengeteg időt vesz igénybe. Ezért ezeket szigorúan tervezni és priorizálni kell.

Ennek a megközelítésnek az a lényege, hogy minden egységnél a legfontosabb dolgokra koncentrálsz és a lehető leghamarabb megpróbálsz elkészülni vele. Aztán ha megvagy, akkor lehet foglalkozni a részletekkel. Gondolj csak bele, ha minden fejezetetet az elejétől fogva tökéletesre akarsz megcsinálni, akkor valószínűleg sosem fogod befejezni a munkát.

Ezért engedd el azt a téves kifejezést, hogy tökéletes tervezés. Egyrészt mert nem létezik, másrészt mert megvalósíthatatlan, harmadrészt pedig mert hátráltat a produktív munkában.

Kiemelt kép: Simone Hutsch on Unsplash

Ha érdekel ez a téma,
ezt imádni fogod

Indítottam egy levél sorozatot, a Kreatív Hétindítót, amiben tervezésről, grafikáról és marketingről van szó. Meg motivációról, vállalkozásról és egy csomó hasznos tudnivalóról.

Ez tulajdonképpen egy olyan oktatóanyag, amiért mások simán pénzt kérnek 🤫

Ha szeretnéd ezeket megkapni csak két kattintás, leíratkozni róla pedig még egyszerűbb, (mert az a csak egy)