Így tedd meg az első lépéseket, ha webdesigner szeretnél lenni

Gergely György

Ha érdekel a grafika, a web, vagy egyszerűen csak szeretsz kreatív dolgokkal foglalkozni, egyértelmű választás lehet a webdesign tanulása, hiszen kevés kreatívabb szakma van ennél. Viszont ha most kezded, nem biztos hogy tudod, merre indulj, mire figyelj, vagy egyszerűen csak milyen buktatókkal kell szembenézned.

A webdesignerré válás sok kérdést is felvet, például egyetemre kell járnod, vagy valamilyen szakmai képzést kell elvégezned ahhoz, hogy webdesigner lehess? Milyen számítógépre és szoftverekre van szükséged ahhoz, hogy dolgozni tudj, vagy milyen skillek kellenek, hogy sikeres légy webdesignerként?

Ebben a bejegyzésben megpróbálom megválaszolni a felmerülő kérdéseidet és bemutatom azokat a lépéseket, amiket célszerű követned ha most indulsz el ezen az úton.

Mit csinál a webdesigner?

Erre viszonylag egyszerű a válasz, mindent.

Általánosságban talán az a legjobb meghatározás, hogy a webdesigner olyan szakember, aki különféle tartalmakat tervez és hoz létre. Ezek nem csak webes tartalmak lehetnek, a feladatok közé beletartoznak a különféle grafikai munkák, a kódolás és egy csomó marketing jellegű feladat is.

Ez elsőre ijesztő lehet, hiszen a nem kevés és egymástól teljesen eltérő feladatok elvégzéséhez egy csomó mindent kell készség szinten ismerni. Viszont a „webdesignerség” legnagyobb előnye is ebből ered, hiszen egy csomó irányba tudod fejleszteni a képességeidet és egy csomó más szakmában is tudod használni ezt a tudást.

7 alapvető lépés a webtervezővé váláshoz

Nézzük meg milyen alapvető lépéseket kell megtenned és milyen kérdéseket kell megválaszolnod a webdesignerré váláshoz.

1. A szükséges ismeretek megszerzése

Kezdjük a leggyakrabban felmerülő kérdéssel: „Hol tanuljak webdesignt, és hogy ez OKJ-s képzés-e?” 

OKJ és bizonyítvány

A webdesign mint szakma nem létezik az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ), így ez hivatalosan nem egy szakmai képzés. Ez egyébként az előnye is, mivel a nagyon kötött és rugalmatlan szakmai képzésekkel szemben (ezt belülről, szakképzős tanárként is tapasztaltam) akár valós időben is képes követni a változásokat és valódi piacképes tudást biztosítani. A tanfolyamoknál leggyakrabban felmerülő másik kérdés pedig a bizonyítvány vagy tanúsítvány megszerzése. A „Kell-e, van-e, lesz-e?” kérdéskör.

A felnőttképzési törvény alapján az önálló képzőhelyek állíthatnak ki tanúsítványt, ennek nincs törvényi akadálya. Így természetesen mi is biztosítunk vizsgázási lehetőséget és adunk tanúsítványt, hiszen ez fontos szempont a hallgatóknak. Más kérdés, hogy ez tényleg jelent-e valamilyen előnyt a hallgatókra nézve.

Tőlem soha nem kértek se bizonyítványt se diplomát (bár mindegyik van és kapcsolódnak is a témához), munkáltatói és ügyfél oldalról sem. A munkáltatónak csak az számított, hogy milyen munkáim voltak eddig és mi mindent tudok megcsinálni, az ügyfeleknek pedig, hogy hogyan oldom meg a problémájukat.

Online tanfolyamok vagy önálló tanulás

Felmérések szerint a webdesign elsajátítása világviszonylatban is jócskán az autodidakta módszerek felé billent. A tervezők több mint 70%-a önállóan, valamilyen online tanfolyammal kiegészítve tanulta a szakmát, nem pedig a formális oktatásban. Ezzel kapcsolatban a másik ilyenkor felmerülő kérdés az online tanulás hatékonysága. Sokan még mindig ódzkodnak ettől, vagy éppen megkérdőjelezik ennek a tanulási formának az előnyeit. Pedig a multimédiás tananyagok bizonyítottan hatékonyabbak, mint a hagyományos frontális oktatás.. A másik előnyük pedig, hogy jól igazodnak a különféle élethelyzetekhez és a tanulás nincs időhöz és helyhez kötve.

lány ideges
Kép: Jeshoots.comUnsplash

Sokan azt gondolják, hogy egy online tanfolyam felesleges pénzkidobás, „hiszen minden fent van a neten meg a Jutúbon„. És különben is, a „tanfolyamon is önállóan kell mindent megtanulni„, mivel a tanuló teljesen magára lesz hagyva.

Tény, hogy az interneten rengeteg oktatóanyag található, sőt vannak részletes és nagyon jó anyagok is. Viszont főleg kezdő webdesignerként ebből az információ halmazból nagyon nehéz kiválogatni, hogy mi az ami szükséges, vagy mit kell megtanulni. És bár a webdesign vagy a weboldal készítés elsődlegesen a önálló problémamegoldásról szól, a legtöbb tanfolyam folyamatos segítségnyújtást, vagy mentorálást is biztosít.

2. Készségek fejlesztése

Egy webdesignernek sok-sok készséget vagy képességet kell elsajátítani, a jó hír viszont az, hogy nem feltétlenül kell mindegyik. A másik jó hír, hogy ezeket nem is kell egyszerre megtanulni.

Mik azok, amik mindenképpen kellenek?

  1. Általános tervezési alapelvek: Az olyan általános alapelvek, amelyek meghatározói a tervezési munkának (színek tipográfia, kontraszt, hierarchia stb.)
  2. Grafikus tervezési eszközök (szoftverek): A különféle grafikai szoftverek használata, mint a Photoshop, Illustrator, Affinity Photo és Designer stb.
  3. Grafikai tervezés: Fotószerkesztés, vektorgrafika, logó és arculattervezés, kiadványszerkesztés, reklámgrafika, nyomdai előkészítés
  4. Webtervezői eszközök: A tervezéshez szükséges eszközök elsajátítása (pl. Figma). 
  5. Webtervezés: Weboldalak tervezése, oldaltípusok, reszponzivitás, appok tervezése
  6. Webprogramozási nyelvek: Ha szabadúszó webdesignerré szeretnél válni, az alapvető programnyelveket legalább alapszinten meg kell tanulnod (HTML, CSS, Javascript)
  7. SEO (Search Engine Optimization) : Kulcsfontosságú, hogy megtanuld, hogyan optimalizálhatod weboldalaidat a keresőmotorokon való rangsorolás érdekében. 
  8. Marketing: Ez is kell, mivel nem elég „csak” egy szép és jól mőködő oldalt tervezned vagy építened. Ma már ezt muszáj egy erős marketing szemlélettel is megfejelni.  

Az alapvető ismereteken túl szükség lehet még egyéb skillek fejlesztésére is, mint pl a videóvágás, a szövegírás, vagy például az online marketing ismeretek és a Social media felületek használata. Ha szabadúszó karrierben gondolkodsz, akkor ezek pedig szinte kötelezőek, ugyanúgy mint a vállakozói ismeretek.

Azt is vedd számításba, hogyha a folyamatos tanulás gondot okoz, akkor valószínű nehézségeid lesznek. Ebben a szakmában ugyanis a tanulás soha nem ér véget.

3. Hardver és egyéb eszközök

Ahhoz hogy tanulni, aztán pedig dolgozni tudj, szükséged lesz különféle eszközökre is. Az első és az alap, hogy legyen egy jó számítógéped vagy laptopod és egy stabil internet kapcsolatod. És természetesen megfelelő méretű tárhelyed is (amiből sosem elég). A jó számítógép alatt pedig azt értem, hogy legyen meg a megfelelő teljesítménye, hiszen a használt grafikai szoftverek mindegyike elég nagy rendszerigényű.

Ha a laptopot választod, vedd figyelembe azt is, hogy ehhez előbb-utóbb szükséged lesz egy normális monitorra is. Ennek egy praktikus oka van, a grafikai munkáknál ugyanis nagy előny, ha nem egy kis kijelzőn dolgozol, aminek egy jó részét elfoglalja az szoftver eszköztára.

munkaállomás laptop és monitor
Kép: Domenico LoiaUnsplash

Ha a grafika irányába specializálódsz, jól jöhet egy grafikus tábla is, ami megkönnyíti a rajzolást. Ez egyébként nem létszükséglet, de nagyon megkönnyítheti a munkádat, ha megtanulod megfelelően használni.

A munka, főleg a szabadúszó karrier már több eszköz és szoftver beszerzését jelentheti, függetlenül attól, hogy a web vagy a grafika irányába indulsz. Ezek leginkább a marketingedhez vagy a vállalkozásodhoz kapcsolódnak, ha viszont alkalmazotti munkát keresel, akkor nem relevánsak.

4. Weboldalkészítők elsajátítása

Kezdőként nagyon nagy segítség valamilyen CMS rendszer (Tartalomkezelő rendszer), vagy olyan weboldalépítő használatának az elsajátítása, amivel viszonylag könnyen, kódolás nélkül is lehet webhelyeket létrehozni, vagy weboldalakat „építeni”.

Az egyik legnépszerűbb ilyen CMS rendszer a WordPress , amiben az a jó, hogy nagyon kezdőbarát és több ezer előre elkészített témát és beépülő modult tartalmaz, amelyeket használhatsz. Nem utolsó sorban pedig egy ingyenes eszköz.

Ilyen oldalépítő alkalmazásból egyébként létezik még több hasonló is, mint pl. a Wix, a Webflow, az EditorX. Weboldalakat a különféle CSS keretrendszerekkel is készíthetünk, de ide már szükséges egy alap webprogramozói tudás. Az egyik ilyen és talán a legismertebb keretrendszer a Bootstrap.

5. Gyakorlás, gyakorlás és minél több gyakorlati tapasztalat

Mint minden más szakmában, a webdizájnban is a gyakorlat teszi a mestert. Ezért a legjobb amit kezdőként tehetsz, ha rengeteget gyakorolsz. Ha pedig már kellő ismeretekkel rendelkezel a tervezési elveket és a szoftvereket illetően, gyakorlásképpen csinálj komplett projekteket is.

Mielőtt elkezdenél ügyfeleket keresni, lehetőleg minél többet gyakorolj és készíts valamilyen személyes webdizájn projektet magadnak. Készíthetsz weboldalakat egy közeli családtagnak is, vagy készíts fiktív munkákat, amivel modellezheted az éles projekteket. Így nem csak tapasztalatot szerezhetsz, hanem elkezdhetsz portfóliót építeni is.

6. Portfólió készítése

Egy szakmai portfólióra mindenképpen szükséged lesz, amiben megmutathatod a tudásod. Ha alkalmazotti munkát keresel, valószínűleg a munkáltató is ezt fogja először kérni, ha pedig vállalkozóként dolgoznál, az ügyfeleknek lesz ez fontos. Egy jó portfólió ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy kialakítsd a megfelelő bizalmat a személyeddel vagy a vállalkozásoddal kapcsolatban.

Ebben a cikkben pont azokat a tudnivalókat vettük végig, hogy mire figyelj, ha kezdőként készítesz portfóliót.

7. Az igényeidnek megfelelő webdesigner munkavégzés kiválasztása

Végül, de nem utolsósorban, mielőtt webdesignerként kezdenél dolgozni, el kell döntened, hogy ezt milyen formában szeretnéd végezni. Dolgozhatsz szabadúszóként, alkalmazottként, de bedolgozhatsz egy ügynökségnek is, ami általában valahol a kettő között van.

webdesigner munka laptoppal egy kávézóban
Kép: Social.cutUnsplash

Egy cégnél általában könnyebb (főleg a kezdőknek) dolgozni, pláne ha találsz a tapasztaltabb kollégák között egy megfelelő „mentort”. Ez így amellett, hogy egy stabil jövedelmet biztosít, tapasztalatszerzésre is kiváló. 

Ha viszont úgy gondolod, hogy megven a tudásod, birtokában vagy azoknak a skilleknek amik feltétlenül kellenek és vannak már megfelelő referenciáid is, akkor választhatod a szabadúszó karriert is. Ez biztosan nehezebb pálya lesz egy kicsit, de valószínőleg ez a legjobb út.

Kiemelt kép: Kelly SikkemaUnsplash

Kreatív hétindító

Egy oktatóanyag sorozat grafikáról, tervezésről, marketingről és a hozzájuk kapcsolódó témákról. Amikről máshol nem nagyon beszélnek. Minden hétfőn reggel a postaládádba.

Ez is érdekelhet

Várj, ne menj el üres kézzel

Szeretnék Neked adni valamit

Indítottam egy levél sorozatot, a Kreatív Hétindítót, ahol tervezésről, grafikáról és marketingről értekezünk. 

Ez tulajdonképpen egy olyan oktatóanyag, amiért mások simán pénzt kérnek és amiről Te sem szeretnél lemaradni. 🤫

Ha szeretnéd ezeket megkapni csak két kattintás, leíratkozni róla pedig még egyszerűbb, (mert az a csak egy)