7 szabadúszó készség, amire igény is van

Gergely György

Ha szabadúszó szeretnél lenni, akkor olyan készségeket kell kifejlesztened, amik érdekesek és igény is van rájuk. Ezekkel nemcsak a szabdságot és az anyagi függetlenséget érheted el, hanem a szakmai kiteljesedést is. Nézzünk meg 7 olyan szabadúszó készséget amivel elindulhatsz és azt is, hogyan kezdhetsz ezekhez hozzá.

Az online végezhető szabadúszó munkák esetében sok előny szóba kerül, viszont van néhány, amelyik kevesebb figyelmet kap. Pedig ezeknek a jellemzőknek az aktualitása is elég nagy és az itt bemutatott szakmák mindegyikére ugyanúgy igaz.

100%-ban online végezhetők, emiatt például a járványhelyzet sem hozott hátrányt ezekben a szakmákban. Nekem még a legnagyobb lezárások idején sem volt semmilyen nehézség a munkámban, hiszen nem kell személyesen találkoznom az ügyfelekkel. Olyannyira, hogy még egy földrészen sem kell tartózkodnunk, hiszem a megbeszélésektől kezdve egy projekt minden egyes további részét is meg lehet oldani online.

Emiatt aztán a hagyományos, helyhez kötött szakmákkal szemben az online munka sokkal „válságállóbb”, hiszen nincs meg ez a fajta kitettsége.

A másik, de egyáltalán nem elhanyagolható része pedig, hogy az energiaválság is sokkal kisebb mértékben, vagy egyáltalán nem érinti ezt a fajta munkavégzést. Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy ezeket akár a kanapédról is tudod működtetni.

De akkor nézzük meg, mik is ezek a szakmák, vagy készségek.

1. Grafikai tervezés

A szabadúszó karrier máig egyik legnépszerűbb formája a grafikai tervezés. Ha ezt választod fő iránynak, akkor a grafikai területen belül pedig számtalan irányban elindulhatsz. Tervezhetsz például komplett arculatokat, csomagolásterveket, infografikákat, könyvborítókat, social media reklámokat, plakátokat, illusztrációkat és még sok minden mást is.

Lehetsz olyan grafikus, aki mindent akar és minden területbe belekóstol egy kicsit, de specializálódhatsz egy területre is, amikor konkrétan megcélzol egy piaci rést. Ez utóbbi azért is működik jól, mert így az adott területen hamar szakértővé válhatsz, illetve meg tudsz szólítani egy konkrét célcsoportot.

Ha szabadúszó grafikus szeretnél lenni, az első és legfontosabb dolog ezen az úton, hogy tanuld meg megkülönböztetni a jó és a rossz grafikai tervezést. Tanulmányozd naponta a profi grafikusok munkáit a Behance vagy a Dribbble oldalain és keress magadnak megfelelő ihletet és motivációt. Gyakorlásnak, tanulásnak pedig próbálj meg lemásolni egy-egy neked tetsző munkát, ez ugyanis az egyik legjobb módja fejlődésnek. Ezt a tanulás céljából minden további nélkül megteheted, viszont ezeket a munkákat soha ne tüntesd fel sajátként.  

Personal Illustration: Calvin Sprague
Personal Illustration: Calvin Sprague

Kezdőként a legnagyobb kihívás talán, hogy felvedd a versenyt a tapasztaltabb grafikusokkal és hogy munkát találj. Első körben kezd azzal, hogy körülnézel az ismerőseid körében és értesíted őket, hogy mivel foglalkozol. Így valószínűleg egyből találhatsz munkát, ami az induláshoz és tapasztalatszerzésnek is kiváló.

2. Webdesign

Az egyik legkreatívabb szabadúszó tevékenység a wegdesign. Ennek az az oka, hogy az itt felsorolt készségek közül többet is egyesít. Egy jó webdizájner ugyanis ért a grafikai tervezéshez, alap szinten a front-end programozáshoz és így a weboldalak létrehozásához, a marketinghez, valamint természetesen a weboldalak tervezéséhez is.

A szabadúszó webdizájnerek nem csak weboldalakat terveznek, sokszor egy cég, vagy vállakozás minden online tevékenységét is elkészítik, kezdve az arculattervezéstől a social media reklámokig.

Ha webdesigner szeretnél lenni, ennek az egyik legjobb módja, ha elvégzel valamilyen komplex, ezzel kapcsolatos képzést.

Sokszor hallani ezzel kapcsolatban, hogy a webről vagy YouTube videók segítségével is megtanulható minden. Ez igaz, de ne felejtsd el, hogy a rengeteg ingyenes és csak kis részt bemutató oktatóanyag közül kezdőként nem fogod tudni kiválogatni a szakmához szükséges releváns és hasznos tartalmakat. És nem utolsó sorban a támogatást, vagy a sokszor szükséges motivációt sem fogod megkapni, míg egy erre szakosodott és jól felépített képzés során igen.

Ha elvégeztél egy ilyen kurzust, már kellő mennyiségű portfólióba való anyagod összegyűlhet, ezt követően pedig tovább fejlesztheted készségeidet egy saját webhely elkészítésével. Kezdheted például egy személyes portfólióval, amely segíthet ügyfeleket szerezni a jövőben. 

3. Webfejlesztés

Ha webfejlesztéssel szeretnél foglalkozni, akkor nemcsak a hagyományos weboldalak kódolásáról beszélhetünk, hanem a webalkalmazások elkészítéséről is. Mindannyian minden nap használunk webalkalmazásokat, mint például a Google Dokumentumok, a Trello, a Reddit, de szinte a végtelenségig sorolhatnám.

A fejlesztés területe két nagy csoportra bontható, a Front-end fejlesztőkre, akik a webalkalmazások és weboldalak böngészőben látható részéért felelnek, és a Back-end fejlesztőkre, akik pedig a szerveren futó háttérfolyamatokat és az adatok kezelését megvalósító kódokat készítik.

Manapság a webfejlesztők iránti kereslet lényegesen nagyobb, mint a kínálat. Ennek a legfőbb oka, hogy a tanulási ideje ennek a területnek a legnagyobb, viszont ennek eredményeként a fejlesztők a legjobban fizetett online szakemberek.

A fejlesztés elsajátításának legjobb módja, ha először megtanulod az alapokat. Bármelyik területet is választod, elsőnek a HTML, CSS, és Javascript nyelvekkel kell kezdened, ezeket kell elsajátítani.

Bár a kódolás tanulása elsőre ijesztő lehet, de sok forrás áll rendelkezésre, amivel elkezdheted. Ha megtanultad az alapokat, akkor pedig kezdj gyakorolni kisebb projektekkel, vagy egyszerű webes alkalmazásokkal.

A Trello nyitó oldala
A Trello nyitó oldala

4. Marketing

A marketinges alapvetően segít az ügyfél vállalkozásának vagy termékének növelni a márkaismertségét, ezáltal pedig segít növelni a profitot is. Ma már nem igaz az a mondás, hogy „a jó bornak nem kell a cégér„. Egy vállalkozás rendelkezhet ugyanis a világ egyik legjobb termékével vagy szolgáltatásával, de marketing nélkül ma már egy vállalkozás sem lehet sikeres.

Ha a marketing irányába szeretnél elindulni, akkor szintén nagyon sok lehetőség közül választhatsz. Eldöntheted, hogy hirdetéskezeléssel, blogbejegyzésekkel más néven tartalommarketinggel, esetleg marketing kivitelezéssel foglalkozol, amikor is hirdetési kreatívokat és videókat gyártasz. De választhatod azt is, hogy e-mail kampányokat és automatizált marketing rendszereket készítesz, vagy akár marketing tanácsadást vállalsz.

Az általános marketing tevékenységen belül ma már egyfajta „szakosodásnak” számít a közösségi média marketing, amikor a marketinges kizárólag csak a közösségi média csatornákra összpontosít. 

Választhatod még azt is, hogy nem az összes, hanem csak egy közösségi média csatornára szeretnél összpontosítani, hiszen mindegyik más-más korcsoportot szólít meg. Ezen kívül mindegyik Social média platform egyedi funkciókkal is rendelkezik, amelyek eltérő marketing stratégiákat igényelnek.

A megfelelő képzés és a tanulás itt is fontos, de ez viszonylag gyorsan elsajátítható, amit aztán a gyakorlatba átültetve eredményeket hozhat. A marketing legjobb része pedig az, hogy itt mindig megkapod azokat a mérőszámokat, amelyek megmutatják, mennyire voltak hatékonyak a marketing kampányaid.

A vállalkozások nagy többségénél a marketing tevékenység kezdetekben mindig „házon belül” van megoldva, viszont általában ez az első olyan tevékenység, amit kiszerveznek. A marketingesekre ezért mindig van és lesz kereslet.

5. Szövegírás

A minőségi szabadúszó szövegírók iránti kereslet az utóbbi időben nagyon megnőtt. A legtöbb vállalkozás ugyanis tisztában van azzal, hogy konzisztens, jól megtervezett és eredeti tartalomra van szüksége ahhoz, hogy előkelő helyen szerepeljen a Google keresésekben. Vagy hogy jó konverziós eredményeket érjen el a hirdetéseivel és a Landing oldalaival.

Szövegíróként szintén sokféle lehetőséged lehet. Vállalhatsz a cikkek írásától a weboldal szövegeinek elkészítésén át a közösségi média posztok elkészítésig sok mindent, hiszen sok cég ma már szinte mindegyiket szövegíróra bízza.

A szabadúszóként így pénzt kereshetsz minden egyes megírt szóval, cikkel, vagy projektel. Mivel a tartalom írásához általában csak egy laptopra van szükség, a legnagyobb befektetés itt a tanulási folyamat, ami a kezdetekhez mindenképpen szükséges.

Janata Kriszta: Szövegírás szenvedéllyel

6. Virtuális asszisztencia

A virtuális asszisztensek sokféle szolgáltatást kínálhatnak a vállalkozások számára. Tulajdonképpen leggyakrabban távmunkában segítenek a cégtulajdonosoknak a legkülönfélébb adminisztratív feladatokban.

Ha virtuális asszisztens szeretnél lenni, akkor megint csak választhatsz, hogy mindent akarsz, vagy csak pár speciális feladatot vállalsz át. Szakosodhatsz például az általános adminisztrációs munkákra, de vállalhatsz közösségi média és weboldal kezelést, szervezést, vagy egyéb vállalkozáshoz kötődő feladatokat.

Kezdésként gondold át az erősségeid és gyengeségeid, majd ezekre kezd el felépíteni az általad kínált szolgáltatás csomagokat. Ezután már csak egy alap webhelyre lesz szükséged, ahol felsorolhatod a szolgáltatásaidat, kialakíthatod a személyes márkádat és bizalmat építhetsz a jövőbeli ügyfeleidnek. 

7. Videó szerkesztés

Elsőre ez nagyon nehéznek és kivitelezhetetlennek tűnik, pedig egyáltalán nem az. A videószerkesztés azért is egy jó lehetőség, mert nagy rá a kereslet, naponta ugyanis több ezer órányi videótartalom kerül fel az internetre. Ennek az az oka, hogy a közösségi médiában, de a hirdetésekben is egyre inkább a videós tartalmak kerülnek előtérbe és kapnak jóval nagyobb elérést.

Ha a videószerkesztésbe szeretnél belevágni, keresned kell egy olyan videószerkesztő szoftvert, amit tudsz használni. Szerencsére ebből is van teljesen ingyenes, de professzionális program, mint pl. a Davinci Resolve. A használatának elsajátítása pedig nem sokkal nehezebb, mint egy grafikai szoftvernek és rengeteg ingyenes online oktatóanyag is található róla. 

Davinci Resolve nyitóoldal
Davinci Resolve nyitóoldal

Milyen készségeket szeretnél elsajátítani?

Mindenképpen olyan területet válassz, amely megfelel a személyes érdeklődési körödnek. Ez azt jelenti, hogy olyan szabadúszó képességet kell választanod, amit igazán szenvedélyesen tudsz majd végezni, különben elveszted a motivációd a nehéz időkben. Bár a szabadúszó lét számtalan előnnyel jár, főleg az induláskor van néhány árnyoldala is.

Szabadúszóként elkerülhetetlenül lesznek rossz ügyfeleid is, vagy kénytelen leszel olyan projekteket elvállalni, amelyek túlságosan korlátozzák a kreativitásod. A kezdők legnagyobb kihívása pedig, hogy sokszor állandó ügyfeleket találni sem egyszerő.  

Összegzés

Ha el szeretnéd indítani a szabadúszó karriered, akkor hajrá! Még akkor is, ha nem rendelkezel a szabadúszó munkához szükséges minden szaktudással. Ha igazán szenvedélyesen szeretnéd megtanulni és csinálni a választott terület készségeit és ezért hajlandó vagy tenni is, akkor idővel egyre jobb leszel. Ráadásul a szabadúszó lét a legjobb személyiségfejlesztő dolog, hiszen Te sem leszel soha elégedett a képességeiddel és ez mindig a fejlődésre ösztönöz. 

Ne félj tanulni és valamiben kezdőnek lenni, hiszen mindenki így kezdi. Egyre figyelj, soha ne dolgozz ingyen. A munkádnak mindig legyen ellenértéke, vagy fizetség érte, vagy egy számodra hasznos együttmőködés kezdete, illetve bármi, amivel nagyot léphetsz előre a tapasztalat vagy a tanulás útján.

Ahhoz pedig, hogy sikeres szabadúszó légy, nem csak a szakmai képességeidet, hanem az ügyfélkezelési készségeidet is fejlesztened kell. Erre ezért nagy hangsúlyt fektetünk mi is a tanfolyamunkon, hiszen ha felkészülten kezdesz egy ügyféllel tárgyalni, az rögtön bizalmat épít és sokkal nagyobb valószínűséggel kapod meg a megbízást is.

Kiemelt kép: Vladislav Klapin on Unsplash

Kreatív hétindító

Egy oktatóanyag sorozat grafikáról, tervezésről, marketingről és a hozzájuk kapcsolódó témákról. Amikről máshol nem nagyon beszélnek. Minden hétfőn reggel a postaládádba.

Ez is érdekelhet

Várj, ne menj el üres kézzel

Szeretnék Neked adni valamit

Indítottam egy levél sorozatot, a Kreatív Hétindítót, ahol tervezésről, grafikáról és marketingről értekezünk. 

Ez tulajdonképpen egy olyan oktatóanyag, amiért mások simán pénzt kérnek és amiről Te sem szeretnél lemaradni. 🤫

Ha szeretnéd ezeket megkapni csak két kattintás, leíratkozni róla pedig még egyszerűbb, (mert az a csak egy)